Om att jobba och att vara 26 och otålig

Kul att så många kommer med fina tips på vad ni vill läsa mera om på Smulan’s Life_88. Tänkte genast ta åt mig ett av era tips och skriva lite om jobb och karriär, eftersom detta är något jag tänker på ganska mycket.

Har alltid sett mig själv som en ganska medveten och analytisk människa även om jag i övrigt tar ganska lätt på livet. Alltså väldigt medveten om vad mina val leder till och inte leder till, varför jag fungerar på ett visst sätt och så vidare.

Den här egenskapen speglar sig ganska bra i arbetslivet också. På onsdagen fick jag frågan om jag har en specifik ”career path”, och jag skäms inte för att säga att jag har en femårsplan. (Att vara värsta planerarn kan ju anses vara lite ”ocoolt” men jag bryr mig ej). För jag tror att det underlättar att ens tänka på sina mål för att uppnå dem. Man kanske inte behöver skriva ner dem i en liten speciell skinnbok, eller säga dem högt med ett leende framför spegeln varje morgon, men det kan hjälpa att vara just lite… medveten.

Jag har till exempel bara studerat humaniora. Underbart att studera, ganska svårt att få jobb i Finland. Och ett bra jobb* i början dessutom, vilket är en ganska hård bit att svälja för Fru Otålig. Så jag hoppade på en praktikplats på ett tech startup-företag, och är kvar nio månader senare med fast anställning och egna ansvarsområden inom marknadsföring, PR och kommunikation. Det har varit en ganska brant och snabb bergochdalbana, det är inte alltid så lätt, men det är helt klart värt det i slutändan. Idag satt jag och skissade på ett blogginlägg för vår webbsida som innehåller orden whisky och Don Draper, planerade en presentation som jag ska hålla för 30 studerande som kommer på företagsbesök nästa vecka och avslutade dagen med en glas rödvin iklädd peruk tillsammans med mina kolleger. Det känns helt okej. Här tänker jag nu stanna för att lära mig så mycket som möjligt om den digitala industrin, och dessutom har vi ganska roligt på jobbet.

Nästa steg i min karriär är att få ännu mera ansvar, kanske leda ett team, och så saknar jag att producera innehåll på svenska något otroligt. Ett jobb med just de attributen är mitt mål innan 30, tror det är helt realistiskt.

Berätta om er, hur tänker ni på jobb och karriär? Vill ni stanna länge på ett företag och jobba er uppåt, eller vill ni prova på flera olika arbetsplatser på säg, fem år?

* ett bra jobb för mig är att inte behöva hacka excel eller arkivera brev i en källare.

20141031-175359.jpg

Min kollega och jag på kontoret idag.

2 reaktioner på ”Om att jobba och att vara 26 och otålig

  1. Kugge skriver:

    Jag har också funderat rätt mycket på vad jag egentligen vill göra i livet och har kommit fram till att åtminstone just nu vill jag inte ha ett traditionellt 9 to 5-jobb, utan jag trivs med frilansandet. Har varit frilansare i två år och egentligen aldrig haft brist på jobb. Så klart har jag inte heller några betalda semestrar och allt är så himla osäkert hela tiden, men jag älskar friheten ändå mer än att sitta på ett jobb där någon räknar min arbetstid i stället för att se på prestationer. Klart att jag har vissa drömjobb, få se om jag någon gång kommer så långt. Skulle gärna jobba med hälsa/idrott (som informatör på nåt idrottsförbund), med föreningsverksamhet eller välgörenhet. Men alltså något där jag kan känna att jag på nåt sätt bidrar till samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s