Om jobb och jobb

Jag har tillbringat kvällen med att sluka artiklar om Amazon gate. Läs först här (långt men värt det) och sedan här till exempel.

Jag vet att det finns extrema fall i Finland också, även om nog Amazon-artiklarna låter snudd på otroliga. Jag har flera bekanta som jobbar galet mycket, och de vet inte ens riktigt varför. De där 70-timmars veckorna vägs inte sällan upp av någon slags gemenskap och (ofta påhittad) företagskultur som får arbetstagaren att glömma att hen hade ett liv före.

13 reaktioner på ”Om jobb och jobb

 1. Kugge skriver:

  Att diskutera jobb och arbetstimmar hör till mina favoritteman. Har svårt att tro att man på riktigt åstadkommer hemskt mycket mer resultat med 70 timmar i veckan vs 40 timmar i veckan. Jobbar man som en dåre låter man ju aldrig hjärnan slappna av och komma på nya idéer (vilket det i ganska många branscher delvis handlar om).

  Under min frilans/företagardagar brukar jag jobba i två 2-3 timmars pass under dagen och är säker på att jag åstadkommer lika mycket som om jag skulle sitta 8 timamr på ett kontor. Försöker jobba effektivt när jag jobbar och sen satsa på ledighet och vila när jag inte jobbar. Helt enkelt är det ju alltid inte, till exempel tar mitt skrivande mycket tid, men det kan jag kanske inte kalla jobb ännu?

  • smulan skriver:

   Alltså det där skulle så vara min dröm! Alltså två sådana där pass, jobbar också sjukt effektivt när jag väl kommer igång och inte ofta har jag fixat dagens lista före lunch. Håller med dig, tror inte hjärnan kan åstadkomma något innovativt alls om den inte får vila och landa lite emellan.

 2. Bella skriver:

  Den amerikanska arbetskulturen går tyvärr ut på 24/7. Jobbade sisådär 15 år under US management, och man förväntades nog svara fast mitt i natten på e-mail. Men ingen åstadkommer något vettigt om man inte får vila, läsa, gå till gymet etc. Amazon inlägget är annars fantastiskt bra; minns oxå ännu dessa små broschyrer (laminerade sådana…) vi fick i tiderna från min dåvarande arbetsgivare: Always take the highway, Speed is life, No shortcuts… Voi huhu…

  • smulan skriver:

   Jep jag jobbar själv för ett globalt företag och har fått en inblick i den amerikanska arbetskulturen. De tycker ju igen vi är galna i Europa som har en månad semester varje sommar :D

   • Bella skriver:

    Jo. Jag minns ”pirrandet” om våra semestrar. Nu önskelista; lite Puma bilder igen.. please:) Har sån Russel feber, men skaffar inte hund igen så länge jag bor i stan.

 3. smulan skriver:

  Okej lovar en Pumabild under veckan! För tillfället är den galet lurvig men orkar inte trimma den -_-
  Hade hund redan när vi bodde i centrum, allt funkar bara man har en park nära (ok vi hade Brunnsparken). Nu bor vi kvar i stan men på ett lunare område mera mot väst och har Centralparken runt hörnet. Man märker nog att Puman trivs bättre när det är lugnare: mindre människor och mindre bilar :)

  • Bella skriver:

   Tack på förhand:) Ser gärna en ”lurvig” bild. Jo, park är ett måste. Finns i mina hoods oxå. Hade en liten russel pojke, som var uppvuxen på lande och han lärde sej aldrig tex att man måste duscha mage och tassar efter promenad i snöslask här i stan. Men på lande var han så glad då han fick springa ut och bara var tvungen att ”torka tassarna” då han kom in efter att ha härjat i ren snö.

 4. alexandra skriver:

  En sak jag reagerat på är att det anses ”fint” att kunna säga att man har ett jobb som ”kräver” att man jobbar 70 h i veckan. Det tycker jag är helt galet! Uppskattar att vissa arbetsplatser börjar övergå från att betala ut lön för arbetstimmar till att iställe betala lön för arbetsbeskrivningen. Alltså att man inte bara måste nöta kontorsstol i 8 h och lönen betalas ut på basis av det utan att man för lön för arbetet, o om man då klarar av att göra sin uppgift mellan måndag o torsdag så kan man ha fredag ledig.

  • Smulan skriver:

   Jeep, det där känns bara så sjukt utopistiskt just nu. Själv skulle jag åtminstone vara helt sjukt motiverad och köra en 12 timmars torsdag om det betyder ledig fredag.

   Och angående de där 70 timmars veckorna, jag fattar om man kanske ha flyttat till en annan stad/land, inte har så mycket vänner och familjen långt borta. Då är det lätt att liksom infiltrera sig med jobbet och kollegerna nästan 100 % av sin tid. Men kul att ha familj och sedan kolla tillbaka och inse att man missat de senaste åren av sina barns liv.

 5. Carina skriver:

  Här i Spanien verkar man få pluspoäng om man gör långa dagar, speciellt om man stannar på kontoret fram till 19 eller 20 eller längre (ingen verkar bry sig om man kommer in tidigt). Övertid brukar inte betalas ut. Så då sitter många där och läser tidningen typ, och väntar att chefen ska gå hem så man sen också kan gå. Det är även väldigt vanligt med 2-3 timmars lunchpaus, så då jobbar många 9-20, utan någon sorts övertid. Själv jobbar jag på ett internationellt företag, och där får man faktiskt gå hem i tid.

  • smulan skriver:

   Det sjuka är ju bara att vad är de där pluspoängen värda? Lite trevligare ton av chefen? Roligare arbetsuppgifter med högre kredibilitet? Kanske värt det men om man inte får någon kompensation för flera timmar övertid varje dag skulle jag sluta!

   • Carina skriver:

    Här är väl många direkt oroliga för att mista jobben också… Tillfälliga kontrakt är väldigt vanliga, och det är svårt att hitta nytt om man blir av med jobbet. Man kan få utskällningar av chefen inför alla kolleger också om det vill sig, arbetsklimatet är tufft.

   • smulan skriver:

    Jo jag syftade främst på Finland men ja kan tänka mig att det är helt annat utomlands! Men bara man själv vet sina gränser så :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s