Mitt hem

Sett en kul lista figurera på olika blöggar och tyckte denna verkade lagom att fylla i så här en lördagkväll, nyss hemkommen från brorsans födelsedagsmiddag.

Så här bor jag: I en ljus trea på 80 kvm på Drumsö. Huset är byggt på 1970-talet och består endast av 6 lägenheter och en bastuavdelning med pool. På gården har vi gratis bilplats, det finns ett garage ledigt om vi vill ha det och runt huset har det gamla paret på andra våningen planterat en massa Rhododendron-buskar och annat fint så det finns en riktigt mysig trädgård också.

Det bästa med mitt hem: Det stora vardagsrummet! Det är lika stort som hela vår förra lägenhet så känns som en sådan lyx! Gillar också att vi har ett stort badrum med separat wc. Känns väldigt vuxet haha. Det ALLRA bästa med lägenheten är väl att man nästan kan skymta havet från köksfönstret, och att vår gata mynnar ut i havet, helt underbart. På vintern skrinnar folk på det frusna havet direkt nedanför vår gata, sådan idyll.

fullsizeoutput_2804fullsizeoutput_2808fullsizeoutput_2809fullsizeoutput_2826

Nu väntar jag spänt på mina Ton.stolar, kommer passa så bra!

Här har jag bott tidigare i mitt liv: Jag är born and raised Esbobo, men båda mina föräldrar är uppväxta i Tölö respektive Sockenbacka. När mamma blev gravid med mig sålde de sin trea på Skatudden och köpte ett parhus uppe på en bergsknall i Larsvik, en förort 20 minuter västerut från Helsingfors. Huset hade obegränsad havsutsikt från alla fönster (ok nästan alla :D) och en säkert 50 kvm stor altan mot vattnet som vi hängde på hela tiden. Skulle gärna köpa och renovera det huset idag!

FullSizeRender-48IMG_6077

Två bilder från mitt första hem. Som ni ser var snickarbyxor my thang!

FullSizeRender-49

Vårkänslor i Mutti och Vatis matsal

När huset blev för litet när jag var runt 12 köpte de ett nyproducerat hus 200 meter upp på gatan, eller som pappa uttryckte det, 200 m närmare stan. Huset är jättefint med tre våningar (en våning för mycket tycker vi väl alla…) och öppna ytor men ändå med en otroligt hög mysfaktor. Om ett år eller så hoppas jag att mina föräldrar ska dra igång ett renoveringsprojekt för hela huset, jag och min bror pushar dem om detta ca varje dag.

När jag träffade Riku var jag bara 18 och efter att han kom ut från armén flyttade vi in i hans systers lägenhet i Mattby där vi betalade 500 euro i hyra :D Those were the days. Detta var för 9 år sedan, så det fanns knappt några nybyggen och höghus runt köpcentret Iso Omena, vi hade en skog bakom hörnet och gick över gatan och gymmade  till SATS i köpcentret var och varannan dag och åt tonfiskpasta och fiskpinnar.

1930422_24239973309_3737_n1930422_24239978309_4070_n

Förstår mig inte alls på inredningen i vårt första egna lägenheten. Köpte en (tyckte jag då) jättecool Futonsoffa på rea från Futonshop i Sello där jag jobbade på ett café, och utgick sedan från den i hela inredningen :’D Den där soffan är en tredjedel av den soffa vi har idag, men som tur var en nykär.

Efter 1.5 år ville jag ändå flytta till stan, och via Rikus bror fick vi nys om en trea i hörnet av Mechelingatan och Topeliusgatan. Lägenheten var i rätt så uselt skick men älskade verkligen att bo i bortre Tölö. Under tiden vi bodde där råkade massor av våra kompisar flytta in i samma husbolag så vi ordnade en hel del fester under de två åren vi bodde där, mitt under den mest bekymmersfria studietiden. Så rolig tid!

31646_391712163309_3296533_n

Gårdsfest på Mechelingatan.

31646_391712263309_7758303_n

Kolla på dessa små barn!

228222_10150186992358310_5115445_n

Fest fest och mera fest. Dans och Bloody Marys (Jennas och min paraddrink som alla andra hatade) i vardagsrummet varje lördag.

222835_10150167162798310_7070568_n

Ett roligt litet kök med en lucka.

Efter två år i Tölö väntade ett mail i inkorgen efter en södernsemester. En bloggläsare hade noterat att jag skrivit att vi börjat se oss om efter en ny hyreslägenhet inne i stan, och hennes mammas lägenhet som hon bodde i för tillfället skulle snart stå tom eftersom hon skulle flytta ihop med sin pojkvän. Kanske hon tyckte vi verkade som vettiga hyresgäster haha. Lägenheten, en studio,  låg på underbara Skeppsredaregatan i Ulrikasborg och var renoverad av en arkitekt. Säkert den finaste och mest unika lägenhet jag någonsin kommer att få bo i. Vi bodde där i tre år tills vi fick veta att vi var tvungna att flytta ut inom 6 månader.

img_2002img_2004

Det fantastiska köket totalt i helträ på Skeppsredaregatan. Lite speciellt men tycker det är helt underbart! Att jag nuförtiden är en sucker för olika trämaterial började väl här.

img_2011img_2014

Världens skrangligaste TV haha.

I den här vevan planerade vi vårt bröllop och bestämde oss för att det var dags att ta ett snack med banken och köpa vår första lägenhet. Vi var 26 år gamla och kände att det var dags att ge sig in på bostadsmarknaden. Vi köpte ett renoveringsobjekt, en tvåa i den mysiga delen av Brunakärr, med massor små gator kantade av trädgårdar och färggranna låga 50-talshus.

Ingen av oss hade någonsin renoverat förut men vi renoverade hela lägenheten från golv till tak (förutom badrummet, som två mysiga gubbar gjorde under vår honeymoon).

Lägenheten visade sig vara ett smart drag ur ett ekonomiskt perspektiv. När vi bott i lägenheten i exakt två år lade vi ut den till försäljning, det blev budkrig mellan två par och efter en vecka var vi skuldfria + hade flera tiotusentals euro extra på konto. Tydligen hade renoveringen gjort susen, och området lär ha blivit trendigt bland unga par.

IMG_7894

Nyrenoverat men lite smått i Brunakärr.

AAAANYWAY :)

Nu är vi framme vid vår nutida och förhoppningsvis långtida lägenhet. Vi sökte lägis på Drumsö i 8 månader, den här ramlade vi över efter att jag desperat scrollade Oikotie efter ännu ett misslyckat söndagsrace av visningar. Vi ringde på den (privat säljare), var inne i den en timme senare och nästa morgon godkändes vårt bud.

Screen Shot 2018-01-06 at 21.04.22

Stilen på mitt absoluta drömhem. Natur, glas och trä och en massa färgglada persiska mattor för att pigga och mjuka upp!

Mitt drömhem: Ett arkitektritat egnahemshus (Se Husdrömmar på SVTPlay så förstår ni hur sugen man blir) nära havet men som sagt en DRÖM.

Så här skulle jag beskriva min inredningsstil: En mix av 60-tal och modernt med en massa olika träslag, mässing, designmöbler och Ikeavitt. Älskar inredning!

En plats jag ännu vill bo på: Sydeuropa. Skulle kunna döda för att få bo där i ett par år. Ingen skillnad var, men där det är skapligt varmt året om, finns pittoreska caféer, medelhav och citronträd. Vår generation kommer ju förhoppningsvis leva tills vi är 90/100 så jag tror helt säkert att vi kommer att prova åka utomlands med Riku och göra något helt annat. Handlar väl bara om lite ekonomisk planering?? Min bästa kompis har tagit tjänstledigt denna vinter och surfar och yogar i Indonesien just nu. Har blivit riktigt inspirerad av henne :’) Det behöver inte vara så svårt tror jag.

IMG_4246

Köpa blommor på marknaden i Nice, lägga dem i cykelkorgen och sedan cykla hem till sin lilla lägenhet med trädgård någonstans utanför centrum skulle ju inte vara helt fy skam att göra i några månader eller så!

Lägenhet eller hus: Just nu lägenhet, men har sagt till Riku att vi bygger ett hus som 40-årsprojekt. Inget sådant där urtråkigt nyckeln i handen-hus dock. Helt jäkla unikt och drömmigt ska det vara. Ungefär 10 år kvar att spara då med andra ord :D

Sambo eller ensamboende: Sambo, men tror jag skulle vara jäkligt bra på att bo ensam också. Alltid när Riku är borta blir jag svineffektiv. Möblerar om klockan 1 på natten, styr upp saker, yogar i vardagsrummet och uppdaterar mitt CV medan jag lagar någon av de fem rätter jag kan.

Då flyttade jag hemifrån: Hade precis fyllt 20 och Riku kom ut från armén.

En person med ett vackert hem: Jag följer en del danska och norska inredningskonton på Insta, bland annat en kvinna som har ett helt perfekt hus vid foten av en fjord. En sådan dröm.

En reaktion på ”Mitt hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s