Smulansliv rekommenderar: 9 böcker att läsa i sommar

Här kommer 9 eminenta boktips för sommaren av mig!

1. Jeanette Walls – Glasslottet. Gillade massor och var väldigt lättläst! Är alltså Jeanette Walls egen, väldigt detaljerade beskrivning av sin uppväxt med två föräldrar som aldrig rotar sig. De flyttar runt i landet och bor sällan längre än några månader på samma ställe. 

Så här skriver Adlibris: Glasslottet liknar ingenting du läst förut. Jeannette Walls självbiografi är en naken och utlämnande berättelse om en djupt dysfunktionell familj vars lojalitet och kärlek inte vet några gränser.  

2. Dinah Jefferies – Teodlarens hustru. Kolonialt mys på hög nivå! Fina miljöbeskrivningar och en rätt spännande och medryckande story. Slutet faller kanske lite platt men en perfekt sommarbok skulle jag säga! Boken utspelar sig på ett te-plantage i Ceylon (idag Sri Lanka). 

Så här skriver Adlibris: Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev förälskad i i London. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för alltid. 

3. Emmy Abrahamson – How to Fall in Love with a Man who lives in a Bush. Riktigt rolig och underhållande bok, skrattade högt flera gånger. Även denna baserar sig på författarens egen berättelse om hur hon faktiskt träffade och blev kär i sin nuvarande man när han levde som hemlös. Boken utspelar sig i Wien och Kanada. Originalspråk är svenska men läste på engelska pga måste läsa mera på engelska. Häj. Läs den!

4. Silvia Avallone – Marina Belezza

Ååååh ljuvliga Silvia Avellone. Efter att ha läst och älskat Stål för några år sedan köpte jag den här direkt när jag såg den i bokhyllan. Utspelar sig i norra Italien i små italienska fabriksbyar där fattigdomen ständigt är närvarande. Bra story och man fastnar direkt! Så här skriver Adlibris:

En avfolkad småstad i norra Italien, omgiven av nedlagda fabriker. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot regionen. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.

Marina är tjugotvå och slående vacker. Hon använder sitt utseende till att söka den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i X-factor.

Andrea arbetar deltid på biblioteket, men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Föräldrarna tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA. Trots sina olikheter inleder Marina och Andrea en relation. 

5. Hannah Richell – Skuggan av ett år. Tyckte jättemycket om den här boken! Storyn är välskriven och tar hela tiden överraskande vändningar. Om du vill sträckläsa någonting i sommar ska du ta denna. Så här skriver Adlibris: 

Sommaren då de ska ta sin examen flyttar fem ungdomar in i en övergiven stuga på den engelska landsbygden. De vill ha ett sista gemensamt äventyr innan de påbörjar det riktiga vuxenlivet. Den isolerade och nergångna stugan blir en tillflyktsort för vännerna, en plats borta från världen utanför där de försöker leva på det som naturen har att ge. Men de kan inte fly från sina egna intriger och så småningom blir stämningen i gruppen alltmer spänd. När en oväntad gäst knackar på dörren förändras allt.

6. Abbi Waxman – Sorgsna hjärtans trädgård. Läste ut denna relativt nyligen. Handlar om en tjej med två små barn. Hennes man har dött i en bilolycka för ett par år sedan. Hon jobbar som illustratör och får i uppdrag att illustrera ett uppslagsverk om växter. Hennes chef ber henne gå en trädgårdskurs i research-syfte. Man får sedan följa alla kursdeltagarna, deras bakgrund och hur de hamnade på kursen. Utspelar sig i Kalifornien. Speciellt roliga och realistiska skildringar av hennes två barn som får ta mycket plats i boken. 

7. Silvia Avallone – Stål. Som sagt, en av mina favoritböcker. Även denna utspelar sig i Italien och beskriver detaljerat två unga flickors vilja stt bli vuxna.

Så här skriver Adlibris: De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell. Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar.

8. Gamle Forman – Leave Me. En bok jag snabbt köpte på flygplatsen någonstans. Den överraskade mig dock med sin historia och minns att jag sträckläste den på planet hem. 

Handlar om en 40-årig kvinna som stressar på med jobb och familj, barnlöshet, IVF och sedan tvillingar. Hon får en stressrelaterad hjärtattack. Hon börjar ifrågasätta hela sitt liv och sitt förhållande till sin man och lämnar hemmet, barnen och jobbet för att göra någonting helt annat. Lättläst och ganska underhållande!

9. Susan Abulhawa – Det blå mellan himmel och hav. Nu var det ganska länge sedan jag läste denna men minns att jag tyckte om den. Så här skriver Adlibris:

Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer.

Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. 

Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s