HALP

Om några veckor tänkte vi gå all in och införskaffa allt det där småkrafset man behöver till en liten baby som känns som en halv miljon olika grejer. Insåg att lite tips och trix kunde vara på sin plats, så… I hereby ask you:

Vad har ni bäddat med i vaggan till era bebisar? Täcket man fick med mammalådan känns ju helt gigantiskt så jag tänker kanske en mindre filt inne i ett påslakan i stället?

Vilken är den bästa kudden för nyfödda? Namedroppa gärna bräääääändz tack!

Och den svåraste frågan: HUR ska man bädda i barnvagnen?? Filt + kudde kanske? Beeb föds (förhoppningsvis) mot slutet av augusti så torde ju vara ganska drägliga temperaturer ännu hela september. Hittills har jag införskaffat en rosa val som heter Helmut, kommer ändå komma långt med denna känner jag!

30 reaktioner på ”HALP

 1. Ale skriver:

  Hej, man skall inte ha dyna åt nyfödda. Som täcke rekommenderar jag en ”unipussi” så att dom inte drar det över huvudet i misstag :)

 2. M skriver:

  Grattis till bebben! Täcket ska andas, det får inte bli kvavt för babyn ifall hen får den över huvudet. Dyna ska man inte använda pga farligt ifall babyn vänder sig på mage (det ska vara helt platt), inte heller en massa mjukisdjur för att göra det mysigt (tyvärr). Så ”bäddade” vi, men vår tjej sov ändå bara på mig de första månaderna :D. Efter det sov hon i babynest bredvid mitt huvud (vi hade sängen mot väggen, vågade inte ha henne mellan oss). I vaggan hann hon sova i ca en månad, sen blev det spjälsäng. I vagnen gäller väl samma regler som vaggan, men vi hade mera ombonat där (bl.a. en lammpläd) då jag själv var vaken och hade koll på henne. Lycka till mer era uppköp!

  • Smulan skriver:

   Tack! Många verkar köra med lammpläd, ska kolla på det 😊 Ja en sådan där platt kudde för nyfödingar tänkte jag närmast på, men känns nog himla onödigt egentligen! Babynest har vi också köpt så vi får väl helt enkelt testa oss fram sedan beroende på bebis sovpreferenser ;)

 3. E skriver:

  Kudde har vi aldrig haft åt våra tre barn, rekommenderas väl inte. Unipussi har vi också kört med och då dom varit riktigt små sov dom bäst i kapalo som vi gjorde av lakan eller täcke. Dom lär er det på bb. I vagnen har vi då det inte varit för varmt haft lådans sovpåse och sen köpt större sovpåsar som man får selen igenom då dom blivit äldre. Filtar är bra att ha flera av. Nu med sista barnet köpte jag också en dunpåse till bilstolen och den var helt huippu då man inte behövde sätta på så mycket kläder. Harson/spytrasor kan man inte ha för mycket av. Dom är bra till allt.

  • Smulan skriver:

   Tack för alla tips, och kudde skippar vi definitivt! Lådans sovpåse kommer säkert funka ypperligt i vagnen bara det inte blir indiansommar i september :)

 4. Carina skriver:

  Vår dotter är 2 år och hon har och har alltid haft sovpåse. Täcket hålls inte på mer än en minut. Då hon började gå köpte vi påse med hål för fötterna (Slumbersac heter den). Ingen dyna fram till 1,5 år ungefär, nu har hon en väldigt låg. I vagnen hade vi påse eller filt, beroende på temperaturen. Och underlakan och madrasskydd(!) både i sängen och vagnen. Blir ganska många små olyckor, så viktigt att skydda madrasserna. Ikeas skydd är väldigt plastigt, bäst med en bambu eller liknande, vi köpte på Amazon.

  • Smulan skriver:

   Jag som hade sett fram emot påslakan i snygga färger 😭😂 Tack, hade tänkt kolla in Ikeas madrasskydd men ska absolut checka på Amazon först!

   • Janina skriver:

    Fast man kan ju också bädda med påslakan som underlakan =) och har man riktigt tur hittar man påslakan i samma storlek som madrassen, så stoppar man in madrassen och behöver inte irritera sig på lakan som far omkring i sängen.

    Håller i övrigt med alla andra om sovpåse. Har du mamma/svärmor som gillar att sticka så är en babyfilt i merinoull superbra. Den andas bra och kan därför användas som täcke, och den blir inte lika fuktig som mammalådans åkpåse som tenderar att dra åt sig fukt. Inomhus kan man ju iofs bara sätta på en tjock pyjamas så behöver man kanske inte så mycket annat på heller.

 5. C skriver:

  Hej!
  Förstår att du funderar mycket på dehär sakerna, det gjorde jag också före vi fick vår pojke :) vi fick honom i april, å då sov han i vagnen med mammalådans sovpåse och kläder efter behov därunder. Vi hade också lakan inne i vagnen, det var bra då vi också har bugaboon med ljust innertyg. Det vi inte hade, men som jag såg på efterhand att andra hade och det verkade skönt, var en riktigt mjuk å skön filt som babyn kan snusa på och som blir bekant efter en tid.
  Hemma sov han med mammalådans täcke och påslakan, det visade sig vara jättebra storlek så att man fick honom packad i ett tätt paket. När han blev lite rörligare hade vi också sovpåse, de är bra och finns i olika tjocklekar. Första månaderna sov han mest tätt intill mig, något jag trodde först att kunde vara farligt om jag eller mannen skulle rulla på honom, men det var nog aldrig en fara :) lycka till!

  • Smulan skriver:

   Åh april känns också som en svår mellanmånad så där temperaturmässigt! Den perfekta babyfilten står typ högst på min lista, tänkte att den kan vara bra att mysa med redan nu och sen ta med till BB :)

 6. Erica skriver:

  Grattis till bebisen! Som alla andra sagt, så ha vi inte heller haft kudde till månadera sv våra barn. Det äldre (nu knappa 3 år) har den platta Ikea dynan ännu också (började vid typ 1 år). Båda har använt mammalådans täcke från start. Den yngre (nu 5 mån) har ett babynest i sängen, för mysighet (dock inte på lande och hon sover lika bra där ändå). Vår äldre är född typ samma tid på året som er kommer och han hade typ mammalådans påse eller en tunn merinoullsfilt i vagnen och vanliga ”innekläder”. Den yngre föddes mitt i vintern o hon hade en fleecehalare o dunpåse (var ju svinkallt den här vintern och hon måste vara ute trots kylan pga. storebror). Överlag så rekommenderar jag att inte köpa på er massa grejer på förhand, ni kan ju lätt skaffa enligt behov också sen när benen är här. Basmediciner (typ värkmedicin, d-vitamin, nässug o sånt) kan vara bra att skaffa på förhand. Lycka till!

  • Smulan skriver:

   Har köpt ett babynest för MYSIGHET jag med :D Alltså ja man inser ju nu när man hönsar runt med preppen inför första barnet att man ju faktiskt KAN klicka hem grejer när babyn väl har anlänt ;)
   Mini-medicinskåp ska vi fixa på sommaren, tack!

 7. Anna skriver:

  Sovpåse är grejen som så många andra redan påpekat – speciellt den till bilstolen är super tycker jag, då behöver man inte trassla med utekläder och så är man säker på att bältet sitter bra iom att det kommer in i påsen.Så här alltsä: http://ombarnvagnar.com/2017/11/akpase-for-babyskydd/

  Tips tips på finaste lilla mössan till småbebisar: ruskovillas silkespipo – det är den enda som vi haft som verkligen hållits på plats utan att glida ner på ögonen, den är sval när det är varmt och på vintern kan man ha den sen under en annan pipo vid behov. Jag tror vi haft den i alla storlekar :) https://webshop.ruskovilla.fi/tuote/15

 8. Maggis skriver:

  Jag beställde hem Ikeas madrasskydd till kommande bebis, och konstaterade ganska snabbt att de kommer jag inte att ha i sängen, kändes alltför plastiga och inget jag själv skulle vilja sova på! Plus att de står att bebisens huvud inte får placeras på lakanet, då materialet inte andas.

 9. Sofia skriver:

  Instämmer i kören, kudde är onödigt, mammalådans sovpåse och täcke plus en filt klarar du dig riktigt bra med. Täcket kan kännas stort men vi har använt det från början ändå :) Newbie har söta filtar t.ex!

 10. Jemppa skriver:

  Hög igenkänningsfaktor på alla funderingar!! :) Så tar också in av alla de tips som kommer. Här i Sverige pratas det mycket om Candides Pandakudde, som ska vara bra för att undvika att bebisen får platt huvud. Vi har fått låna en sån och ska testa iaf.

  • Smulan skriver:

   Jaa pandakudden är just den som finns med på alla sverigesvenska checklistor som vi använt oss av! Bra om ni fick låna så att ni kan testa 😊

 11. Alexandra skriver:

  Jepp, ingen kudde åt bebisarna och egentligen inte fluffiga täcken heller pga av kvävningsrisken. Samma gäller när/ om beeb sover i er säng. Babynest mellan er i sängen fungerar bra också första tiden. Kompar de andra som sagt att det går bra att skaffa i princip allt också efter att bebisen fötts och ni vet lite hurdan typ det är och vad som kan passa dens behov. Kommer ni att ha kantokoppa till Bugaboon förresten? Många har ju Phil and Teds kantokoppa i vagnen, lättare att lyfta sovande bebis i den än att lyfta hela koppan. Sen sku jag tipsa att förutom värkmedicin åt dig själv så kanske skaffa lite nr 2 blöjor ( 1orna är för minibebisar/prematurbebisar) o sen topz och vaddlappar. Det går åt massor sånt till rengörning av bebisens ögon o napastump etc. O sen amningsstuff! Om det nån gång blir en till bebis här så vill jag definitiv ha en amningskudde. Sen är Lansinoh-bröstkrämen hundra gånger bättre än den som kom i mammalådan. Kanske fundera på att skaffa rintakumi också färdigt. Du får nog också på BB om det sku behövas. O amningskläder. Jag diggade inte t-shirtarna med lucka, men sådana där spagetti-toppar med likadan hake som på amningsbhar är ganska kiva att ha under lösare vanliga tshirts eller skjortor som är lätta att knäppa upp. Att ha färdig mat i frysen eller att be alla som kommer o hälsa på bebisen att hämta mat med sig är också helt guld värt.

  • Smulan skriver:

   En kantokoppa låter faktiskt som en ypperlig idé i och med att jag nog inte orkar lyfta in vagnen en trappa upp i lägenheten precis varje dag… ska kolla upp det! Amningsdyna tänkte jag först att var onödigt men har nästan bara hört positivt om det så why not, man kan ju använda den som mysdyna ifall amningen inte funkar 😅 alltså de där t-shirtarna med lucka är så hemska rent estetiskt haha… ska spana in topparna, såg att de hade dylika på Lindex/H&M! 👍🏻

 12. Linda skriver:

  Älskar babysnack ;) En liten bomullsfilt funkar bra som täcke i början, vi hade babynestet i vår säng/hans säng ganska länge för att det sku vara mysigt o skönt (inte för lyftigt o stort). Jag vek in mammalådans sovpåse som utfyllnad/madrass/kanter i vagnen o så låg han på den med en trasa under huvudet o en tunn filt. Sen om/när första höstvinden plötsligt kom under en promenad var det enkelt att dra upp påsens kanter o stänga lite för att han inte skulle frysa. Praktiskt o bra tyckte vi! Hade den påsen i vagnen ända till januari (han föddes alltså i juli) när vi sen bytte till sittdel o skaffade buggas egen sovpåse i dun (sköön!).

  • Smulan skriver:

   Superbra tips det där med vagnen, så får det nog bli! Dessutom är det ju ett plus att sovpåsen är så sjukt fin i år :)

 13. Carina skriver:

  Angående blöjstorlekar så vet man aldrig; Normala märkes storlek 1 var för stora åt vår dotter (född vecka 39+4, 52cm, 3,2kg). Vi hittade ett märke med små 1:or. Körde vi med i säkert en månad. Köpte hem en massa olika märken innan hon föddes, för alla bebisar är olika, och man vet inte vilket märke som passar bäst. Det populäraste och dyraste tyckte vi inte alls om, hade en massa läckage.

 14. Linda skriver:

  Ajo, håller med kommentaren här ovan om amningskläder! Jag hatade luckorna (tyckte de var osmidiga o rätt så fula 🙈) men köpte sen flera såndär amningslinnen med tunna band (tror jag gillade Kappahls bäst) o hade under helt vanliga t-skjortor, tröjor o skjotor, enkelt o då kan man dessutom använda sina vanliga kläder. (I början fick jag hemma bara med sån topp ingen bh 😅) Nån amningsklänning kan ju vara kiva om man vill ha klänning nån gång men jag sku kanske skaffa sånt sen när man vet om/hur amningen funkar osv.

 15. mariasepp skriver:

  En massa bra tips här redan! Mammalådans sovpåse är super att ha i vagnen. Vi körde med en Phil&teds bärkasse i Buggisen också, det var praktiskt att kunna lyfta bort sovande baby om man t.ex. lämnar vagnen i vagnförråd går in i restaurang eller inte har hiss i huset där man bor.
  Jag borde ha några pyttesmå lakan som du kan få ifall du vill, dom kan man bädda i vaggan och ha i vagnen. En tunn filt funkar säkert bra som täcke i början.
  Det är en djungel med allt babystuff och det är svårt på förhand att veta vad man kommer att behöva och vad som är helt onödigt. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s