Förlossningsberättelse

Mys med nyföding på patienthotellet

Här kommer en miniförlossningsberättelse. Skriven på mobilen så blir inte så detaljerat och lite slarvigt men bättre än inget!

Väskorna packade!
Sov ju som sagt knappt någonting fyra dygn innan förlossningen pga så onda sammandragningar som började natten efter att jag hade haft ett helt galet städrace här hemma. När jag åkte in till Kvinnis på tisdagmorgon den 28.8 (beräknad dag) för att få något smärtstillande (ett par piller som inte hjälpte en dritt) var jag redan 5 cm öppen till barnmorskans stora överraskning. Riku hade varnat mig för att jag måste ta mina sammandragningar på allvar sedan, eftersom jag alltid haft rätt hög smärttröskel. Tänkte hoppfullt att jag kanske skulle få stanna på Kvinnis, men sammandragningarna kom för sällan så blev ändå hemskickad.

Som tur fick jag en TENS-apparat med mig hem, och den hjälpte faktiskt. Första gången pikulite smärtlindring annat än de två panadol jag tagit på fyra dagar.

På kvällen började sammandragningarna ändå komma någorlunda regelbundet om än ganska sällan, och natten mellan den 28.8 och 29.8 fick vi i alla fall bli inskrivna för att jag skulle få sova. Jag fick muskelrelaxanter direkt i benet och en brits att sova på (Riku fick en madrass på golvet) i ett litet, torftigt inskrivningsrum.  Jag sov ingenting och hade flera minuter långa sammandragningar regelbundet var tionde minut trots relaxanterna. På morgonen fick vi lite breki. Vid nio-tiden hade vår barnmorska överlagt med läkaren och direkt efter detta blev vi äntligen förflyttade till en stor, lyxig förlossningssal! Riku provade alla ”perks” som fanns i rummet (ribbstol, roliga jumppabollar etc haha) och klockan 10.30 tog de hål på hinnorna. Jag provade lustgasen direkt och började glatt chitchatta med vår barnmorska (den här ”roliga” effekten avtog tyvärr ganska snabbt, men jag upplevde ändå att den hjälpte lite mot värkarna). 45 minuter senare var jag i alla fall 9 cm öppen och hann knappt få epidural men vi hann! Beeb låg hela tiden så högt upp så hade ändå inte kunnat föda, var så fantastiskt med en paus för första gången på 5 dagar.

Bokstavligt talat det enda du behöver när du föder barn: vattenflaska, hårsnodd, läppfett och kanske några godisar för energiboost. 

Efter ett par timmar började man boosta mina värkar med rejäla doser oxytocin. Här började jag vara ganska slut, men fick inte heller äta på grund av ett eventuellt kejsarsnitt. Jag fick i alla fall något powerdropp intravenöst så kvicknade till lite. Riku började också se ganska blek ut efter att ha levt på en semla och några godisar i åtta timmar, så han bad om en smörgås OCH FICK EN! Trodde det bara var den som födde som fick snacks på BB hehe.

Konstigt nog hade jag hittills tyckt att det inte var SÅ farligt med all smärta, jag var så tacksam över att den ”aktiva delen” av förlossningen hade gått så snabbt, på bara ett par timmar!

Sedan började tyvärr den värsta delen – krystnigsskedet. Det var verkligen hell eftersom hon ännu också låg ganska högt upp. När jag efter en timme låg i sängen helt dyblöt av svett (såg ut som jag duschat) började det snackas om kejsarsnitt. Då tänkte jag bara hell no, har inte gått igenom fem dagar av smärta för att sedan snittas. Som tur fungerade det sedan med sugkopp, och ca 10-15 minuter senare kl 16:35 föddes hon med ansiktet uppåt  och var pigg och alert direkt.

C fick 10 apgarpoäng efter 5 minuter och myste sedan en timme på min mage och hade en massa ljud för sig.

Hej jag är ny här.

Var så gudomligt att duscha efter allt detta! Jag trotsade barnmorskans rekommendation om att bara ta en snabb dusch av kroppen och stod där rätt länge och tvättade håret två gånger.

All in all var det verkligen inte så ”big deal” att föda barn som jag trodde. Vi hade två så LJUVLIGA barnmorskor under förloppet som var med oss i rummet nästan hela tiden eftersom allt gick så snabbt (den första som peppat och kämpat mig gick av sitt skift två timmar innan beeb föddes, men hennes ersättare var minst lika underbar). Två riktigt coola tjejer i min egen ålder, vi klickade så bra direkt. Innan vi åkte för att bli incheckade på patienthotellet kramades vi liksom i korridoren haha. Alla som jobbar som barnmorskor – ni är stjärnor!

På tal om patienthotellet på Scandic vid Tullbommen i Tölö, det var SÅ bra! Delar av hotellet ägs alltså av Kvinnokliniken, och ifall både mamma och barn mår bra har man möjlighet att återhämta sig där i stället för på BB.

Hotellsäng, hotellbreki, goda snacks att köpa i lobbyn, besökstid när som helst mellan 9 och 21 och ett team av barnmorskor på jour 20 meter från hotellrummet 24/7. När vi t.ex. behövde lite hjälp med amningen skrev jag bara till dem via ett chatverktyg på en iPad som fanns i varje rum, och 5 minuter senare knackade det på dörren. Rekommenderar varmt ifall du föder barn på Kvinnokliniken i Håfåsch.

Det var det hele, konstigt nog skulle jag kunna göra allt igen?? En helt unik upplevelse, trots att den inte var helt som jag tänkt mig kändes den perfekt tack vare kunnig, peppande och trygg personal på Kvinnis <3

11 reaktioner på ”Förlossningsberättelse

 1. Nina skriver:

  Vad fint att läsa, tack för att du skrev! Jag funderar också på om jag ska skriva något helt kort men är också i valet och kvalet om det är för privat, samtidigt är det så roligt att läsa andras förlossningsberättelser.

  För mig slutade det med akut kejsarsnitt vilket fortfarande känns ganska snopet, vi hann bara vara inskrivna på förlossningen i ett par timmar innan det hände hux flux. Jag hade då haft ett dygn av sammadragningar (inte fyra som du, herregud vilken kämpe!) som kom supertätt, typ tre på tio minuter från start, så var rätt slut då iofs.

  Fantastiskt ändå vad man klarar av!

  • Smulan skriver:

   Tack! Men fint att allt ändå gick bra för er, är ju ändå huvudsaken även om det inte blir helt som man tänkt sig!

 2. Eddi skriver:

  Va coolt, grattis till er lilla tjej! Jag har fött två barn med snitt (båda i söteslägd med benen raka, så enda alternativet), så tycker det ör så spännande med förlossningsberättelser o hela processen. Snitt är ju liksom ett medicinskt ingrepp (vilket det också känns som), utan någon kämparanda liksom.

 3. Heidi skriver:

  Så vackert skrivet! Tapper du med såpass lång födsel!
  Jag har bf nu kommande onsdag, väntar ännu på att få ordentlig kick och pepp för födandet :D men fick det aldrig med nr 1, och födseln gick bra hur som helst. Så satsar på det samma nu igen :)

  • Smulan skriver:

   Tack! Känns inte som den var så lång men kanske har förträngt de där 4 dygnen redan 😂 Så spännande, hoppas bebi tittar ut snart!!

 4. Lina skriver:

  Älskar det här inlägget och älskar ”All in all var det verkligen inte så ”big deal” att föda barn som jag trodde.”. Du är nog så cool du. <3

 5. Jessica skriver:

  Alltså kvinna, fem dagars förlossning och långt krystande och du ba: ”Alltså inte var det så paha” :D :D :D Respect! :D

  Roligt att få läsa, äääälskar att ta del av förlossningsberättelser! Skönt att ni sen båda var i så prima skick att ni fick fara till patienthotellet, min kompis var där nu med sitt andra barn och sålde in det som en tumissemester + baby xD. Jag hoppas ändå på Jorv/Esbo sjukhus där de också har nya utrymmen + alla rum är familjeanpassade. Får se får se!

 6. Lottan skriver:

  Bra kämpat! Och grattis! Tack för att vi får ta del av din berättelse. Måste instämma med att det inte kändes som en så ”big deal” som jag kanske hade förväntat mig innan. Födde själv för knappt fem veckor sedan – kanske har jag redan glömt???
  Och sen. Alltså det där patienthotellet låter helt sinnessjukt lyxigt! Vilket jättebra alternativ till traditionell sjukhusvistelse! Var själv inlagd i fyra nätter (igångsättning som inte kom igång som den skulle) på traditionellt sjukhus och sov inte mer än tre timmar per natt i medeltal över hela vistelsen. Till sist bad jag om att få bli utskriven en dag tidigare än rekommenderat efter födseln för att jag inte pallade med alla avbrott i natten. Nu är det ju andra slags avbrott i natten men there’s no place like home verkligen. Grattis ännu en gång! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s