Kaffe och ekonomi

Bebilinen sover  i sin vagn inne i sovrummet och jag har dagens kaffekopp framför mig! Måste köpa en ny kopp på Indiska igår eftersom vi bara har gigantiska koppar hemma = jag häller ”av misstag” i mig en halv liter kaffe på en gång. Kanske inte helt ultimat när en ammar. 

Här ser ni Lill-koppen igen och ljus i den perfekta nyansen till dopet! 

Är så fattig just nu med min första månad med föräldrapenning (de första tre månaderna får man moderskapspenning eller vad det nu heter, som ger ganska många hundringar till i månaden) så det här blev månadens shopping till mig själv :D När jag såg vad jag hade kvar på kontot efter alla månadens räkningar grät jag ACTUAL TEARS som de säger i Ameeerika.

Jaja, man SKULLE ju kunna bo billigare. Men vill ej. 

[EDIT]

Gud nu fick jag galen ångest över att att jag klagar på min ekonomi och att jag inte kan leva efter samma levnadsstandard som tidigare när det snart är jul och man vet att det finns så många familjer där ute som inte kan ge den jul de vill till sina barn på grund av ekonomiska begränsningar. 

Har du tips på organisationer i Finland som specifikt hjälper familjer inför julen så får man jättegärna tipsa i kommentarsfältet. Hittade med en snabb googling något som heter Joulupuu.org. Och så kanske kyrkan? Tänker främst julklappar till barn och pengadonationer. Tack!!

Nu ska jag snart köra mot Esbo för att hämta en så fin, helt oanvänd vinteroverall till C (med prislappen kvar och allt!) som jag köpte på tori.fi. FyndarN säger hejdåå!

13 reaktioner på ”Kaffe och ekonomi

 1. Alicia skriver:

  Du fick säkert vanlig lön från ditt jobb de första tre månaderna? Vanligt att arbetsgivaren betalar ut ”vanlig månadslön” för en del av mammaledigheten (hade själv 72 vardagar med helt vanlig lön) och under den tiden betalar Fpa till arbetsgivaren det som man egentligen skulle ha fått = föräldrapenning. Tror det beror på vilket kollektivavtal man följer…men som du säger många hundralappar mer än det som du nu får, vilket säkert är mer än en stor del av mammor får… Det är inte svårt att leva ”billigt” men det är svårt att ändra sina vanor :)

  • Smulan skriver:

   Precis! Som tur har man långt ifrån extravaganta nöjen med en liten bebis, så lite billigare lever man ju ändå omedvetet 😅

 2. Emma skriver:

  Hej! En försiktig fråga: skulle det inte vara mer rättvist att den som får en riktig lön betalar en större del av räkningarna medan den andra är hemma och sköter om det gemensamma barnet (och samtidigt har en lägre inkomst just då)?
  Ni har säkert nån egen lösning som funkar bra, men är främst nyfiken om en själv nångång skulle vara i samma situation – vad är liksom motargumenten mot att dela utgifterna proportionellt enligt inkomsterna (istället för jämnt) när den ena ändå ”måste” vara hemma en tid med det gemensamma barnet?
  (Eller kanske Riku redan betalar mera men föräldrapenningen bara är så jätteliten att det ändå blir knapert?😂)
  Ha en fin höst!😊

  • Smulan skriver:

   Hej bra fråga! Vi betalar allt procentuellt såklart och har gjort så sedan vi gifte oss för 4 år sedan – så R betalar ju mycket mera eftersom han drar in typ 3 ggr så mycket pengar just nu. Och har vi större utgifter så tar han dem helt, den här månaden är riktigt pissig med dop för 30 pers, bilförsäkring för 6 månader framåt etc. etc. 😅😅

 3. E skriver:

  Och värre blir det om man blir hemma på hemvårdsstöd. Men allt kan inte mätas i pengar så jag är nöjd över att behöva sätta barnen alltför små på dagis. Jag har gett julklappar via Joulupuu. På fb brukar också finnas olika sidor som man direkt kan hjälpa familjer. Hope är också ett alternativ.

  • Smulan skriver:

   Vill inte ens tänka på de månaderna man blir hemma med hemvårdsstöd 😅 som tur kan man fixa amorteringsfritt på bostadslånet åtminstone… Joulupuu verkar bra, ska också ge via det! 😊

   • E skriver:

    Japp, amorteringsfritt it is. Tycker att det inte är så stor skillnad på när man blir skuldfri sen om 15-20 år jämfört vad ett halvår eller ett år betyder för en liten baby.

 4. P skriver:

  Håller med om att det är knepigt att komma in i rytmen med lägre inkomster. Jag lyckades dessutom trixa till det och gjorde mitt liv riktigt muntert med att vi skiljde oss (inte direkt mitt beslut) mitt under föräldraledigheten med tredje ungen och jag fick ensam stå för alla kostnader efter det (bostaden i mitt namn), bla de 4-5 månader jag hade planerat vara vårdledig;D Det är då man är sjukt glad för att man hade ens en liten buffert, annars hade det varit läger under en gran som gällt;)

 5. Smultron skriver:

  Jag skulle absolut ge till kyrkan. Av dem (två olika svenskspråkiga församlingar i Helsingfors) har vi fått bäst hjälp. Joulupuu har vi dock aldrig vänt oss till, men t.ex. Hope är på basen av egna erfarenheter värdelöst.
  Kyrkan (dvs diakonin) däremot har bemött vår familj på ett empatiskt, odömmande sätt och hjälpen har på riktigt varit konkret och gjort skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s