CELIE 4 MÅNADER


Hurra, hurra, hurra vår lilla smula är 4 månader. Jag veeet att dessa månadsuppdateringar betyder noll för den oinsatte MEEEN jag gör en kompromiss och gör dem endast varannan månad.

Vi var hos rådgivningen idag och Celie är 64 cm lång och väger knappa 7,4 kg. Ligger på 0-kurvan och växer jämt och fint. 

SÖMN

När man får en bebis är det nog ett litet lotteri ifall hen gillar att sova på nätterna i början eller inte. Vi har försökt med fasta rutiner sedan vecka 2-3 ungefär, så det kanske bidrar liiiite. Lärde henne direkt skillnad på natt och dag så gott vi kunde.

Men annars tror jag nog bara det är hennes personlighet och inget vi kan ta credit för, sömn är helt enkelt NAJS. Hon sover gott på nätterna och äter klockan 22:30, 02 och 05/06. Vaknar för dagen mellan 7:30 och 08:30. Nu har hon dock börjat joddla och ha sig i 2 timmar mellan 22-24, funnnn. Antar att det är allt nytt hon lär sig och alla nya intryck som snurrar i huvudet. 

Kvällsrutinen är bada och pyjamas klockan 18:30, sedan amning och ersättning i sovrummet, nattning efter kl 19, hon sover oftast runt 19:30. Själva nattningen går ut på att någon ligger bredvid hennes säng och sjunger och kanske gungar lite. Sedan vi började ge henne ersättning på kvällarna är det noll gråt, endast lite trötthetsgnäll. Mycket skönt.
Dagens dagssömner styrs ännu av när hon vaknar på morgonen, men det brukar bli 1-1.5 timme på förmiddagen och 1,5-2 timmar på eftermiddagen. Eftermiddagtuppluren blir oftast on-the-go, då sover hon som bäst. Hon sover i princip alltid utomhus. Vi har en inglasad balkong mot en liten gård så den är rätt skyddad.MAT

Hon dricker modersmjölk samt en flaska ersättning (ca 150 ml) som komplement innan läggdags. Vi har varit så lata med att introducera mat åt henne men nästa vecka ska vi börja! På söndag blir det nämligen storkok (kanske..) och så fryser vi in några puréer som vi sedan enkelt kan micra upp och testa. Vi börjar typ med potatis, morot, batat och broccoli. Nu måste vi bara köpa en micro :)))UTVECKLING

Vad ska man skriva här? Har rätt dålig koll på vad en bebis ”ska” kunna vid den här åldern men hon är bra på att ligga på mage några minuter i taget, börjar bli mer mobil och försöker både ta sig framåt och rulla runt, men det lyckas inte riktigt ännu men nästan. Hon greppar leksaker fint och har hittat sina små fötter = bästa leksaken just nu! Hon har även börjat dra mig i håret konstant, så jag får börja ha det uppsatt på dagarna. Vägrar klippa praktisk mutsifrisyr :D

Jag märker att hon mer och mer börjar uppskatta lite småskaligt ”program”. Vi ska börja babysimma nästa vecka, och så ska jag och min kompis gå till det öppna daghemmet här på ön nästa vecka så att hon får prova på lite babyrytmik. Vi fick en sådan där sångbok som spelar sångerna från en liten högtalare, det är definitivt hennes (och kanske min) favvis. Man känner ju sig inte helt klar i knoppen när man går omkring och vrålar ”MEN I MITT HJÄRTAAA DÄR SIMMAR DUUUUU APUU APUUUU APUU APUUUU” här hemma :)) Men det uppskattas.HUMÖR

Alla föräldrar tycker ju naturligtvis att just deras avkommor är ljuvligast på jorden, och vi är såklart extremt malliga över vår glada och nöjda tjej. Spricker upp i ett stort leende så fort man kommer nära. Jollrar, snackar och har sig dagarna i ända. Otroligt alert och nyfiken. Trivs och är trygg ensam i babygymmet eller i sin säng. På morgonen kan jag vakna av att hon ligger där och gymnastiserar och jollrar och jag misstänker att hon har gjort det en ganska lång stund innan jag vaknar. Sammanfattningsvis en ganska lättroad, lugn och glad bebis som definitivt förgyller våra dagar. Otroligt tacksam över att just denna böna blev vår!

10 reaktioner på ”CELIE 4 MÅNADER

 1. A skriver:

  Tips, för små portioner går det lika bra att ställa en skål i en djup tallrik med hett vatten. Lagom ljummen mat på några minuter (i micro blir en miniportion lätt skållhet.)

  • Smulan skriver:

   Bra där! Men måst nog ändå köpa den där micron för framtida behov, orkar inte mera värma kvällsersättningen i vattenbad 😅

 2. Camilla skriver:

  Här kommer jag också med ett ”gott råd” som alla nyblivna föräldrar älskar;). Värm inte ersättninger utan erbjud den rumsvarm. Så mycket enklare då man t.ex. reser. Tar kanske en tid för babyn att vänja sig men väl värt det. Tips2. Frys in babymaten i små minigrip påsar och ta fram dagen före om du kommer ihåg. Annars tinar nog påsen snabbt i varmt vattenbad.

  • Smulan skriver:

   Ah så smart med minigrippåsar – sådana ska inhandlas på lördag 😊 Ja det där med ersättning som rumsvarm tjatar min man också om, det har nog slunkit ner några gånger redan som tur! 😏

 3. Jemppa skriver:

  Läser med stort intresse i vanlig ordning :D Fin liten tjej ni har. Här kommer ett till tips! Vi använder den här nappen för att introducera olika smaker: https://goo.gl/images/k7aoxK
  F får sitta med vid bordet när vi äter och suga på mandarin, banan, avokado etc. Stor hit! Fick själv tips att ha i frusen mango sen när tänder börjar vara på g. Ha en fin fredag :)

  • Smulan skriver:

   Äääh tack för tipset för jag kom precis ihåg att hon fick en sådan i dopgåva av sin småkusin från Stockholm!! Blir ju perfekt nu 😍 Ha det bra!

 4. Milla skriver:

  Vi använde iskubsformer av silikon för att frysa puréer. Perfekta för små smakportioner i början och sen kan man lätt också tina upp kuber av olika smaker ch blanda dem :)

 5. Heidi skriver:

  Som Milla redan kommenterade, isbitsformar! Jag lagade storkok och så frös ner i isbitform en sort av gången. När det var nerfrust så hällde över i en frysask så hålls de bättre. Lätt att ta opp o tina, en kub i början då det smakas. Senare lätt att mixa olika rätter, tex 1kub fisk, 1 broccoli, 1 batat etc. Och när aptiten stiger så tar man bara flera kuber.
  Så höll vi på tills förstfödde var ca 1 år och då började äta samma mat som vi. Nu är babys 3månader så jag börjar snart igen med samma system :)

  Tycker det e så intressant med uppdatering om C, så keep them coming! :)

  • Smulan skriver:

   Kiva att höra! Ja jag tror att isbits”metoden” haha kommer att fungera bra för oss. Lätt att mäta upp maten och sedan öka efter behov när hon växer 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s