Celie 10 månader


Celkku fyllde 10 månader och är en glad och sprallig tjej med STARK vilja om vi säger så :)

MAT

Vid 10 månader får barnet börja äta surmjölksprodukter, men det enda jag hittills erbjudit henne är grynost. Vilket hon hatade. Får väl ge det några försök till. 

Jag har även slutat amma för ca 1 månad sedan och det är ganska så skö-hö-hööönt. 

Nu är vi ju på landet så hon får nästan bara burkmat men en vanlig dag får hon:

7:30 Flaska

8:30 Havregrynsgröt

11 Något litet mellanmål typ ett par apinaeväs eller en smoothie. TIPS på mellanmål för under ett-åringar tas emot! 

12 LÖNCH fingerfood typ maletköttbiffar, potatis, avocado, ärter etc. 

14 Mellis

16 Middag – en burk barnmat

18:30 Havregrynsgröt samt en flaska precis innan läggdags. 


SÖMN

I 8-månadersinlägget skrev jag att hon ännu vaknade en del på nätterna men ungefär genast efter detta svängde det och hon har nu sovit 19-07 i två månader THANK THE LORD!!!!

På dagarna sover hon antingen 9-9:30 samt 12-14 ELLER 10-11 och 14-15. Gillar det första upplägget bättre men ibland vill man ju gå på lunch på stan eller har andra planer. Är jag på språng på stan sover hon endast en sömncykel och det blir för lite. 

UTVECKLING OCH HUMÖR

Ord hon kan:

Mamma

:D

Men för att bara kunna ett ord snackar hon ca 80 % av sin vakna tid. Hon säger mamma på kanske 10 olika sätt och tonlägen. Och så säger hon babba diddi titti etc etc och viskar ibland spänt ”pappa”. 

Hon förstår en hel del såklart. Hon kan vinka, applådera, tacka för maten (alltid med en nöjd applåd), pussa oss och sina gosedjur när man ber henne och skriker av lycka när hon ser Ludi. Den heter officiellt Ludihunden här hemma nu så hon ska lära sig. 

Annat då? Hon ålar sig snabb som en vessla och drar sig upp och stå mot soffbordet. Men kryper inte! Tror absolut inte hon kommer promenera innan sin 1-årsdag vilket bara är bra. Ska resa med henne när hon är 1 år och 2 veckor och hoppas hon väntar med gåendet till EFTER den resan haha. 
VÄRLDENS gladaste och goaste lilla flicka <3

17 reaktioner på ”Celie 10 månader

 1. Erica skriver:

  Turkisk/naturell yoghurt med bär eller banan, färsk frukt, bröd, fil, äggbitar och nu på sommaren melon är exempel på mellanmål.

 2. Linda skriver:

  Havregurt/sojayoghurt var en hit hos oss i den åldern som mellis. Också egengjord äppel- o blåbärsvispgröt gick hem (görs som vispgröt på mannagrynspaketet men ist för socker kokade jag med äppelbitar o bär o sen mixade jag, o sen när det blir kallt, vispas till fluff) o den gillar jag också att äta själv :)

 3. Heidi skriver:

  Hur mycket mjölk får C per dag?

  Har ett sånt problem här, vår 9måning totalvägrar alla flaskor och pipmuggar. Och vill inte ammas annors änn på natten 2 gånger. Jag matar vätska med sked för att ens få något i honom. O det här e int bara nån liten lakko, här hållit i över 1,5månader :(
  Har så lust att sluta amma, han bits så jätte mycket med sina 6 tänder :( men måst ju få honom först att godkänna flaskan, annors kommer han ju inte att få någon vätska & mjölk i sig om jag slutar med dom där 2 nattamningarna. Har så stor ångest över allt det här & över amningen men ser int att det går å sluta heller.

  • Erica skriver:

   Prova om sugrör skulle vara en hit, vi har haft en Avents flaska med sugrör.Sen är det många barn som går direkt över till vanliga glas/mugg, dvs använder inte pipmugg. Värt att testa kanske. Sen kan du göra gröt på mjölk, använde själv pulverersättning till det, så då får barnet i sig kalcium åtminstone. Och snart vid 10 månader kan du ge jugge så får man kalciumbehovet täckt.

   • Heidi skriver:

    Tack! Sugrör har vi provat vänja honom i, men han vill inte ha. O ‘hörpytys’ funkar inte heller så bra, han spottar bara ut allt o börjar blåsa bubblor i muggen. Gröten lagar jag oftast på ersättning, hur lagar du den på pulverersättning?
    Kalsium är jag inte så orolig över, det får man också från vissa grönsaker, främst alla vitaminer som finns i bröstmjölk/ ersättning. Nu får jag ca 3 dl ersättning i honom om jag lagar gröten ×2 på mjölk & späder ut all hans mat + amningen 1-2 ggr / natt. Så kanske nippanappa tillräckligt nu, men ifall jag slutar amma så blir det nog allt för litet. O det att han inte dricker något vatten, inte så bra, o då han älskar att gnaga på torrt bröd. Jag ger honom vattenmelon, gurka, rosenbär som innehåller mycket vatten.

    Får väll bara önska att han snart sku godkänna ens en flaska/pipmugg/kopp/sugrör… 😅

 4. Jemppa skriver:

  Bananplättar! Brukar mosa 1 mogen banan och blanda med 2 ägg. Steker i kokosolja eller smör på låg värme så det inte blir hård stekyta. Serverar med keso, äppelmos eller annan frukt. Barnet älskar! :)

 5. Erica skriver:

  Han får nog antagligen i sig tillräckligt med vätska nu om han dricker tre dl plus ammar, det är väl ungefär 6dl ersättning ett barn i den åldern behöver om man ger enbart ersättning. Och maten innehåller ju också mycket vätska. Som trebarnsmorsa ger jag dig rådet stressa inte. Om pojken är glad och nöjd är allt säkert i sin ordning. Och saker och ting kan ändra på någon vecka. Snart kanske han både dricker från sugrör och pipmugg. Eller så kör han på kristallglas direkt:) Det funkar också:) Kämpa på! Ja, och pulvret la jag bara i vatten och gjorde gröt på det. Våra åt i och för sig barnmatsgröt och vägrade vanlig havregrynsgröt. Så den var ju i pulverform också.

  • Janina skriver:

   Appropå kristallglas använde vi pilttiburkar (minsta storleken) som glas från ca 10 mån till ca 18 mån, funkade jättebra. Bra storlek, och går aldrig sönder =)

   • Erica skriver:

    Perfekt tips! Vi har en knappt 2-åring som vägrar annat än vanliga glas då storabröderna har glas så det går glas sönder lite då och då när han ska skåla till höger och vänster:)

  • Smulan skriver:

   Flikar in här att C var totalt ointresserad av vatten men från en dag till en annan svängde det HELT och nu kan man kalla det… hennes nya hobby haha. Hon dricker med sugrör från Avents flaska, har funkar bäst! Eller ibland faktiskt bara från ett vanligt Iittala Kartio-glas, de är ganska små och ”nätta”. :)
   Kämpa på! Är nog absolut ingen fara så länge han är välmående och kissar som han ska. Finns ju massor vätska i barnmat, smoothiesklämmisarna (om de går hem?) etc.

 6. emma skriver:

  hej, använder celie napp, när börjande hon använda? tack får bloggen den är så bra och c otroligt söt…
  häls. emma

 7. Lina skriver:

  Celkku har blivit så stor så snabbt. Just var hon en pyttebebi som bara sov. Nu är hon världens social butterfly. Vill så mysa med henne nån dag! Puss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s